Oppsummering fra fiskeåret 2021

Årets fiske oppsummert i et bilde...Det har vært veldig stille fra meg en god stund nå. Det ble ikke så veldig mye fisking på høstparten - mye grunnet at vi fikk en hvalp i hus i oktober.

Nå er det godt ut i desember og fiskesesonger er uansett godt over for min del uansett. Båten fikk lov å ligge på vannet til bare et par uker siden, men ble altså ikke brukt noe særlig i oktober/november. Tok den egentlig opp i grevens tid også, for ikke lenge etterpå kom kulda.

Ok, skal prøve å summere opp 2021 med tanke på fiskinga da... 

Superkort oppsummert, så vil jeg si at det var et veldig uvanlig/rart fiske hele året. Vet det er flere som opplevde det slik også. Gudæne vet voffår.

Et litt lengre og mer detaljert dykk inn i diverse:

Bryggeoppgradering

Jeg låner båtplass på brygga til naboen. Hele greia består av en landgang, en liten "brygge", en liten "brygge" til før man kommer ut på den store brygga hvor båten (båtene) kan ligge. Nå er det sånn at dette er gamle greier fra ende til annen (den ene delen brukte jeg når jeg var liten husker jeg), så de er i mildt sagt dårlig stand. Nå har ikke jeg eller naboen vært spesielt flinke til å vedlikeholde heller da, det skal være sagt. 
Men, i våres så bestemte vi oss for at nå  vi gjøre noe med landgangen, om ikke annet. Den var rett og slett livsfarlig å gå på. Råtne bord, dårlig fotfeste og ekstremt glatt når overflaten var fuktig. Så, vi satte i gang... rev ned den gamle, fikk kjøpt inn et par kraftige bærere og fant fram noen gamle (men gode) materialer som kunne brukes som tverrbord til å gå på og satte i gang. Det ble så bra så, til slutt.

Til våren blir det å lage ny "greie" fra landgangen ut til hovedbrygga, så det også der er trygt å ferdes. Har en haug med materialer liggende som kan brukes til det. Og naboen har tilgang til tomme plasttønner på jobb, så da skulle det være klart til å brette opp ærma.


Ny skute

Tidlig på sommeren, på vei opp til Munkholmen for å bade med hele familien, spurte kona meg et spørsmål jeg aldri trodde ville komme fra henne... "Vi skulle ikke kjøpt oss en ny og bedre båt da?". OMG! Musikk i mine ører!
Jeg fikk beskjed om å sjekke litt rundt hva som kunne være aktuelt og hva det ville koste. Jeg hadde jo selvfølgelig allerede tenkt på dette (dagdrømming) og begynte å sjekke hva en Linder Arkip ville koste oss. Jeg gikk innom finn.no også og fant bare et par av de der. Så begynte å sjekke hva det ville koste å kjøpe ny og hvilke forhandlere i nærheten som kunne levere.
Jeg foreslo denne båten til kona, men hun var ikke helt med på dette. Hun hadde nok sett for seg en litt mer "fancy" fritidsbåt.
Men, et par dager senere, dukket det opp en ny annonse på finn.no. En Linder Arkip 2019, med bra henger, 70hk Yamaha 2020 (kun gått 15 timer) - og mot alle odds, adressen var på Hafslundsøy... altså 5 minutter fra der jeg bor! Da var det bare å slenge seg rundt og få med seg kona for å se på båten. Jeg hadde jo et håp om at om hun fikk se den på nært hold, så ville hun ombestemme seg. Vi dura ned og fikk se båten. Så og si strøken den og egentlig perfekt for vårt bruk. Altså, hovedbruken vil jo være fiske, men også turer med familien. Denne ville være mye enklere å røske med seg på hengeren og besøke andre vann rundt omkring også.
Det endte faktisk med at kona ombestemte seg og jeg kastet meg rundt med banken for å få lån til dette og dette tok selvfølgelig sin tid, i og med at det var ferietid. Men selger skjønte at vi var ivrige og holdt av båten til oss fram til lånet var i boks. Herlig!
Kan bare si at jeg/vi er superfornøyd! Kjapp, lett, stabil og romslig. Vi tok den med på tur til Aspern en dag og ikke minst opp til Leira i Valdres hvor den ble brukt mye på Strandafjorden.


Konkurranser

I fjor ble Aremark gjeddekonkurranse avlyst pga Covid-møka. Det var fryktelig kjedelig. Heldigvis ble Nedre Glomma Gjeddefestival avholdt, så da overlevde man det året allikevel. Det så vel ut som at Aremark-konken skulle bli avlyst i år også, men til manges store glede, fikk de til en dagskonkurranse på høstparten. Veldig bra! NGGF ble også gjennomført som vanlig, så god stemning! Resultatmessig ble det som vanlig for Team Riverpigs - med andre ord sånn ca midt på tabellen.


Årets klart beste bete

Jeg har skrevet om det tidligere i år, men det fortjener å bli nevnt igjen. I år har jeg fisket mye med Westin Rawbite (den nye store modellen) og det har fungert utrolig bra. Jeg har fått veldig mye fisk på den og flesteparten av de største har tatt på denne. Et fantastisk bra bete rett og slett. De er ganske store og tunge så jeg bruker de mest under dorging. Tror nok det er profilen på betet, samt gangen og at den lager mye lyd som er utslagsgivende. Kommer til å handle inn flere av denne. Must have!

Antall

Har ikke det eksakte tallet foran meg her nå, men jeg fikk et betydelig mindre antall gjedder i 2021 sammenlignet med årene før. Det var ikke det at jeg fisket mindre heller, kanskje heller det motsatte. Ikke at dette er så viktig altså, men det understreker litt det at det var litt rart fiske i år. Fikk ikke i nærheten så mange smågjedder som før. Men, jeg fikk en god del større fisk - og det er jo egentlig bra. Så sånn sett,skal jeg ikke klage.
Men litt tilbake til smågjeddene. Ta f.eks. fiske på store grunner med masse gress og shit (noen vil kanskje lett gjette seg til et par plasser jeg tenker på)... på sånne steder får man normalt masse smågjedder i løpet av vår/sommer/høst. Men i år har dette uteblitt for min del. Ganske merkelig egentlig.

Større fisk

Som nevnt har jeg fått endel gjedder med litt størrelse på i år. Har ikke sjekket nøyaktig, men jeg tror nok at det har blitt flere av de store i år enn tidligere år. Og det er vel ikke til å stikke under en stol, at de større gjeddene er artigere å få. 
En liten oversikt over de største i år:
 • 5000gr, 91cm
 • 5680gr, 94cm
 • 5890gr, 95cm
 • 5890gr, 106cm
 • 6220gr, 95cm
 • 7600gr, 105cm
 • 7780gr, 102cm
 • 8500gr, 109cm
 • 8580gr, 109cm
 • 8900gr, 107cm
 • 10080gr, 113cm
Min andre 10+-gjedde kom altså opp i båten i år. Veldig artig selvfølgelig!


10080gr, 113cm