Knuter

Jeg er på ingen måte noen knuteekspert, men som de fleste som bedriver fisking så må man kunne et par knuter for å klare seg. Her er en oversikt over de knutene vi bruker og hvordan de knytes.

Albright-knuten
Jeg bruker denne knuten primært for å spleise to typer sener sammen. På alle sneller hvor jeg har multifilamentsene, har jeg nylonsene i bunnen som en "base". Det blir for dyrt å fylle spolen bare med multifilament. De ytterste ca 100 metrene har jeg multifilament. Denne knuten brukes til å spleise de to senene sammen.


Uni-knuten
Når jeg knyter for eksempel en fortom til multifilamentsene - bruker jeg enten Uni-knuten eller Palomar-knuten. Jeg syns kanskje Palomar-knuten er et hakk enklere å knyte, men begge er forholdsvis enkle å knyte og fungerer strålende.

Uni-knuten bruker jeg også når jeg skal spole på ny sene på sneller. Skal jeg bruke multifilament så legger jeg alltid endel monofilament i bunnen og da knyter jeg Uni-knuten til spolen.


Palomar-knuten
Som jeg nevnte tidligere så bruker jeg denne til å knyte multifilamentsene til for eksempel fortommer.


Simpel slukknute
Når jeg skal knyte for eksempel fortom til nylonsene - bruker jeg denne knuten. Jeg lærte meg denne når jeg var guttunge og har brukt den siden. Den er meget enkel å knyte og er utrolig sterk. Jeg bruker en forenklet variant av denne når jeg lager fortommer av fluorocarbon-sene. Forskjellen er at jeg da bare drar sena en gang igjennom "øyet" og bare tre ganger rundt "basen".