Betrakninger og erfaringer gjort under fiskeåret 2018

Fiskeåret 2018 går mot slutten for min del. Forhåpentligvis så får jeg til et par småturer til, men det er på tampen og det er på tide å skildre litt betrakninger, erfaringer m.m. fra fisket mitt dette året.

Først og fremst har jeg fisket mer i 2018 enn noen gang før. Dette har vært mulig rett og slett fordi ungene hjemme har blitt større og dermed klarer seg mer selv - og dermed er det mindre belastning på kona når jeg drar ut. Uansett så må jeg få lov til å takke den snille og vakre kona mi som ikke lager helvete fordi jeg vil fiske hele tiden! 😂
Og med mer fisketid blir det også (som regel) mer fisk. Og det har det blitt. I år har jeg faktisk holdt tellingen på antall fisk jeg har fått. Kjøpte meg en sånn klikk-teller og den har jeg brukt. Jeg klarte faktisk presis 100 gjedder i år (gitt at det ikke blir noen flere... det er midt i november og sannsynligvis blir det ikke mer). Hadde ikke dette som noe mål, men artig allikevel.


Ny motor

I 2017 kjøpte jeg meg en brukt Yamaha 30 4-takter. Jeg hadde noen småproblemer med den i starten, men etterhvert så gikk den bra. Men, det skulle vise seg at den skulle by på en del problemer også i 2018. Så en dag, da jeg var et stykke hjemmefra og motoren ikke startet og jeg måtte ringe en venn for å bli tauet hjem - orket jeg ikke mer. Var så drit lei den motoren. Etter litt sutring hjemme ble kona med på å kjøpe ny motor. Glede! Det endte med en splitter ny Yamaha F30. Jeg fikk faktisk tilbake de 19000,- jeg betalte for den forrige (hos samme forhandler jeg kjøpte den av). Herregud så deilig! Ikke noe mer usikkerhet når jeg ute om motoren skal starte eller ikke og ikke minst el-start! Ikke noe mer støle armer og øme skuldre pga startsnor!
Meget fornøyd med motoren. Har fungert 100%.Konkurranser

Også nytt av året for min del, er at jeg har deltatt (eller deltar) i Pikewallis Predator Challenge. Jeg har gjort det helt OK der egentlig. Pr idag ligger jeg på en 13. plass - og har to fisker meldt inn som ikke har blitt "behandlet" ennå. Tror nok ikke det blir noen høyere plassering enn dette til slutt, men uansett så syns jeg det er ganske bra.

Team Riverpigs har i år deltatt i tre konkurranser. Våre to faste - Aremark Gjeddeklubb C&R gjeddekonkurranse på Aspern/Ara i juni og Nedre Glomma Gjeddefestival (gjett hvor) i august - og i tillegg Fiskespecialisten i Ed's konkurranse i Kornsjø i mai.
I Kornsjø var vi med Martin Buer i hans båt, og fisket gikk vel ikke akkurat helt bra. Det åpnet bra med en ok konkurransefisk på et av de første kasta, men så gikk det tregt etterpå. Fikk et par småsniper utover dagen, men ikke noe å skryte av.

I Aspern var det som vanlig fryktelig seigt. Vi venter fortsatt på å finne den berømte koden til fisket i dette vannet. Vi ser jo masse fisk (stor fisk også) på loddet, men de tar ikke. MEN, skal sies at Ali klinte til med en veldig bra fisk (og ny PB) - ei flott madam på 7440gr og 89cm. Det var jo veldig artig!Årets gjeddefestival (NGGF) ble i år holdt ved Trøskenbrua fordi Furuholmen lå ute til salgs. Dette fungerte jo veldig bra det altså, men vi må innrømme at vi håper at Furuholmen blir basecamp igjen til året. Det er rett og slett et perfekt sted å være.
Fisket for vår del var seigere enn noen gang for vår del. Vi fylte papiret med 5 fisk hvorav den største var på 4900gr og 89cm. Alle fiskene ble tatt på samme sted innenfor ca 1,5 time. Foruten dette var det dødt. Tror det ble tatt 7 fisk over meteren i konkurransen så flere hadde mer hell (eller var flinkere) enn oss. Moro lell!Spesiell sommer

Jeg liker å fiske på sommeren (i tillegg til våren og høsten). Jeg vet at sommeren ikke er den beste tiden å fiske på, men man får jo fisk da også. Hadde jeg ikke hatt noe valg og måtte velge to årstider å fiske på, så hadde jeg utvilsomt valgt vår og høst, men når jeg får til alle tre så må jeg jo kline til. Sommeren i år var helt sinnsykt varm. Hele juli var en stor sol og ekstremt varmt (for Norge å være). Det var veldig lite vann i Glomma (og sikkert andre vassdrag), vannet var ekstremt klart og varmt (målte 24 grader på det meste). Dette er jo forutsetninger for et dårlig fiske, men jeg må si at jeg syns det fungerte ganske bra allikevel. Jeg blanket ikke på en eneste tur faktisk og jeg fikk et par bra fisker i juli:

  1. 7940gr - 98cm
  2. 5300gr - 101cmNå husker jeg ikke 100% sikkert, men mener at brorparten av fangsten i juni ble tatt på dorg. Det jeg er sikker på er at flesteparten av disse tok på en Swim Whizz i fargen gul/svart. Den nest største fisken tok også på denne. Den største tok en Buster Jerk (spinnfiske).

Denne sommeren tilbrakte vi mesteparten av tiden hjemme også. Ingen store feriereiser. En tur til Valdres og Gøteborg var de største utfluktene. Dermed brukte vi elva for det den var verdt. Vi oppdaget en fantastisk liten øy litt oppover Glomma, med en enestånde flott nordvendt sandstrand. Har ikke tall på hvor mange dager vi var der, men det var mange. Et skikkelig paradis!


Baits

Tidligere år vil jeg påstå at jeg har fått mest fisk på gummishads og jerk bait. Dette ble litt annerledes i år. Jerk bait har levert som vanlig, men gummi har ikke fungert like bra. Har fått noen fisk på dette også, men ikke som tidligere. På sommeren har jerk bait og wobblere fungert best. På våren -og høsten vant jerk bait og swim baits (McMio leverer alltid på våren og høsten).

Skal jeg plukke ut ett bait for året så må jeg nok si Swim Whizz. Den har tatt desidert mest fisk. Noe som tar meg over til neste punkt...

Min første gjørs!

En dag i august da jeg var ute og dorget, høgg det på noe jeg først trodde var bunnen, som jeg nest trodde var en grein eller noe, men som viste seg å være en flott gjørs på 4000gr og 75cm. Min første gjørs! Jeg har riktignok fått endel Walleye i USA, men det er jo ikke helt samme fiskeart, selv om de er veldig like. Swim Whizz'en var baitet også her.


Litt merkelig høstfiske

Det skal sies at jeg ikke har fisket så voldsomt mye på høsten før, men jeg vil påstå at gjeddene har vært litt snodige i høst. Jeg har fått endel fisk, men jeg har aldri opplevd så mange mistet fisk, halvinteresserte følgere og så mange "halvhugg" som i september/oktober. Kanskje dette er mer normalt på høsten enn det jeg tror? Det finner jeg vel ut om et år 😀


Motstridene grunnregler

Det finnes endel "regler" for fisket. Tenker nå på værforhold, vanntemperatur, månefaser etc. som påvirker fisket. Misforstå meg rett altså, jeg motstrider ikke disse "reglene" nå, men jeg gjort meg et par erfaringer som går litt i mot et par av disse reglene. 
Spesielt en fisketur sitter godt i minnet. Det var vel i oktober dette. Det var ok temp i lufta, det var full sol, ikke noe skydekke i det hele tatt, det var veldig lite vann, vannet var krystallklart og det var null vind. Mange (inkludert meg selv) vil jo si at dette er horrible forhold for gjeddefiske.
Jeg må innrømme at det er fantastisk flott å fiske under slike forhold uansett. Man står i bauen av båten (jeg står ganske høyt oppe i min båt) og har full oversikt. Man ser alt som foregår i vannet, ser bunnen når det grunt og man ser betet sitt i vannet fra lang avstand. Når gjedda kommer i 200km/t da er det jo bare helt magisk å se på!
Jeg var ute bare et par timer denne dagen, men i løpet av de to timene dra jeg i land 7 gjedder, hvorav en var på 4620gr - 87cm. Det kule med denne var at den tok McMio'en min bare et par meter fra båten og når sikten er på ca 2 meter i vannet, ser man jo fisken komme mer enn vanlig. Jeg gjorde et vevstopp et par meter fra båten og da kom et prosjektil fra understiden og gapet over. Jeg så fisken gape opp og sluke baitet. Fantastisk moro!

Ellers så vil jeg vel påstå at å ikke blanke på en eneste tur hele sommeren er litt uvanlig. Det har aldri skjedd meg før ihvertfall.


Konklusjon/oppsummering

Jeg hadde som mål å få fisk over 10kg i år - det skjedde ikke. Men til tross for det så er jeg veldig fornøyd med sesongen. Har fått en god del veldig bra fisk. Det kuleste var nok den nest største fisken (7860gr - 112cm) som tok på en popper i juni. Det var jævlig tøft!

Om ikke så lenge må jeg sannsynligvis ta opp båten før isen legger seg ved rampa og da begynner drømmene om våren igjen. Kommer til å gjøre en innsats med båten i løpet av vinteren, så det kan jo være litt hyggelig. Må få byttet rutene i vindskjermen og forhåpentligvis få installert en elektrisk lensepumpe (med nivåsensor).

Skitt fiske fortsatt folkens! Vi sees på vannet til våren igjen!